Montesori metod

//Montesori metod
Montesori metod 2018-06-23T08:11:45+00:00

Project Description

Montesori metod obrazovanja razvila je dr Marija Montesori opservirajući i proučavajući razvoj dece od rođenja do adolescencije.

Montesori metod se zasniva na samo-usmerenoj aktivnosti deteta, učenju kroz praktične aktivnosti i zajedničku igru. U Montesori učionicama deca donose kreativne odluke u učenju, dok učionica i nastavnik nude aktivnosti koje odgovaraju uzrastu za vođenje procesa.

Ovaj metod se uspešno primenjuje preko sto godina u različitim delovima sveta, a dete posmatra kao prirodno znatiželjno biće, spremno da kroz samostalnu akciju započne učenje u podsticajnoj i pažljivo pripremljenoj sredini za učenje. To je pristup koji pridaje vrednost celovitom razvoju deteta – fizički, socijalni, emocionalni i kognitivni razvoj.

Dr Marija Montesori je tokom opservacije dece veliku važnost pridala tzv. osetljivim periodima za razvoj dece. Zadatak Montesori nastavnika jeste da usklade lekcije i Montesori materijale  sa osetljivim razvojnim periodima kada se određeni sadržaji prirodno najlakše usvajaju.

U ranom detinjstvu, deca uče kroz senzorno-motorne aktivnosti, radeći sa materijalima koji razvijaju njihove kognitivne moći kroz direktno iskustvo: vid, slušanje, degustaciju, miris, dodir i pokret.

U osnovnoškolskom uzrastu, deca nastavljaju da organizuju svoje razmišljanje kroz rad s Montesori nastavnim materijalima dok se njihovo mišljenje usložnjava i prelazi sa konkretnog u apstraktno. Tada deca započinju primenu svog znanja na iskustva iz stvarnog sveta.

Ova organizacija informacija-činjenica i podataka – priprema dete za svet adolescencije, kada se misli i emocije razvijaju u razumevanje apstraktnijih, univerzalnih koncepata kao što su jednakost, sloboda i pravda.

Komponente koje su potrebne da se program verodostojno sprovodi podrazumevaju grupe dece različitih uzrasta, koje neguju vršnjačko učenje, vreme za učenje bez prekidanja učenja i remećenja pažnje i koncentracije, kao i pažljivo odabrani, specijalno dizajnirani Montesori materijali i unapred pripremljeno okruženje.

Nastavnik, dete i okruženje stvaraju trougao učenja. Nastavnik priprema učionicu tako da podstakne samostalnost, nezavisnost, slobodu sa granicama i osećaj reda. Dete samostalno bira neki od unapred pripremljenih materijala u cilju samorazvoja, dete ostvaruje interakciju sa nastavnikom, kada mu je potrebna podrška ili pomoć.

Uzrastno heterogene  grupe su obeležje metode Montesori: mlađa deca uče od starije dece dok starija deca ojačavaju svoje učenje podučavanjem koncepata koji su već savladali. Ovaj princip takođe odražava stvarni svet, u kojem pojedinci sarađuju i komuniciraju sa ljudima svih uzrasta.

Interesuje te upis? Treba ti više informacija?

Klikni ovde da nas kontaktiraš

Prednosti Montesori metoda

Montesori obrazovanje nudi našoj deci mogućnosti da razviju sav svoj potencijal jer izlaze u svet kao angažovani, kompetentni, odgovorni i građani sa razumevanjem sveta i koncepta učenje za život.

Samoregulacija i samoocenjivanje su integralni deo pristupa u Montesori programu. Dok sazrevaju, učenici nauče da kritički gledaju na svoj rad i postanu vešti u prepoznavanju, ispravljanju i učenju iz svojih grešaka.

Interesuje te upis? Treba ti više informacija?

Klikni ovde da nas kontaktiraš

Montesori materijali

Možete videti četvorogodišnjeg dečaka koji formira reči korišćenjem trodimenzionalnih slova pod nazivom „pokretno pismo“. Sedmogodišnjak u funkciji pomagača može da sedi pored četvorogodišnjaka koji uvek pažljivo preliva vodu iz jednog sitnog suda u drugi. Nekoliko dece koja kleče na podu i intenzivno polemišu nad mapom za zagonetki.

Montesori materijali su atraktivno dizajnirani.

Deca će sortirati, skladištiti i manipulisati svim vrstama interesantnih predmeta izrađenih od različitih materijala i tekstura. Mnogi od ovih predmeta napravljeni su od glatkog poliranog drveta. Drugi su napravljeni od emajliranog metala, pletenog vlakna i tkanine. Na raspolaganju su i predmeti iz prirode, poput školjki i gnezda ptica.

Kako se detetu predškolskog uzrasta može verovati da samostalno rukuje osetljivim malim predmetima? Montesori nastavnici veruju da deca uče iz svojih grešaka. Ako ništa ne pada, deca nemaju razloga da nauče pažljivost. Deca čuvaju svoje materijale za učenje i uživaju u učenju da se brinu o njima „sve sam“.

Montesori nastavnici kroz demonstraciju materijala deci, sa poštovanjem i pažljivo postupaju sa Montesori materijalima, kao da su napravljeni od zlata. Deca prirodno osećaju nešto čarobno u vezi sa ovim predmetima učenja.

Deca pažljivo drže svoje materijale za učenje sa dve ruke i manipulišu njima na poseban tačno utvrđen način. Mogu se osećati kao da se igraju, ali zapravo uče po briljantno dizajniranom nastavnom programu.

Svaki didaktički materijal razvija samo jednu veštinu ili koncept, kroz različite nivoe složenosti u skladu sa uzrastom deteta, tako da nema nepoželjnih distrakcija, što pojednostavljuje zadatak deteta.

Ugrađena „kontrola greške“ u mnogim Montesori materijalima omogućava detetu da utvrdi da li je dobro uradilo vežbu. U slučaju da nije, može pokušati ponovo, pitati drugo dete za pomoć, ili otići kod nastavnika po sugestije ako posao ne izgleda sasvim u redu.

Montesori materijali koriste prave predmete i radnje za prevođenje apstraktnih ideja u konkretan oblik. Na primer, decimalni sistem je osnov za razumevanje matematike. Montesori materijali predstavljaju decimalni sistem kroz zlatne perlice veličine bisera.

Materijali sadrže više nivoa složenosti i mogu se više puta koristiti na različitim nivoima razvoja deteta.

Kasnije, pošto materijali sadrže višestruke nivoe izazova, perle se mogu koristiti za uvođenje geometrije. Jedinica je tačka, desetica je linija, stotina je kvadratna površina, a hiljada je kocka.

Montesori materijali za učenje su genijalno dizajnirani da omoguće deci da samostalno rade sa vrlo malo objašnjavanja ili pomoći. Učenici su ovlašćeni da odaberu materijale za sopstveni rad, koriste ih na odgovarajući način i sklanjaju bez pomoći.

Marija Montesori je verovala da su pokret i učenje nerazdvojni. Dete mora uključiti celo telo i koristiti sva svoja čula u procesu učenja. Potrebne su mu adekvatne prilike za gledanje, slušanje, miris, dodirivanje, degustaciju i kretanje njenog tela.

Kada pogledate Montesori materijale, privlači vas da ih istražite svojim čulima. Na primer, želite da podignete zvučne cilindre i protresite ih. Dete sortira zvučne cilindre koristeći samo svoje veštine slušanja.

Montesori-strukturirane lekcije su „rad“ ili procedure za svaki skup materijala. Nastavnik može dati lekciju detetu ili maloj grupi dece, drugo dete može dati lekciju, dete može saznati kako lekcija radi gledajući druge, ili dete može slobodno da istražuje određene materijale.

Za mlađu decu, Montesori-strukturna lekcija može biti tiha i može trajati samo nekoliko trenutaka.

Lekcija pomaže deci da razviju radne navike, organizacione veštine i strategiju generalnog razmišljanja, ali decu nikada ne daju gotove odgovore, do odgovora dolaze sami. Učeći decu odgovorima krademo njihovu šansu da se raduju svojim novim otkrićima. Za decu svih uzrasta, Montesori okruženje nudi alate za otkrivanje odgovora na svoja pitanja. Učitelj je njihov saveznik, a materijali za učenje su njihovi alati za otkrivanje, rast i razvoj.

Osnovni i srednjoškolski materijali grade se na ranijoj fondaciji Montesori materijala. Zbog toga što su stariji učenici izgradili čvrstu osnovu od svog konkretnog učenja, oni blago prelaze u apstraktno razmišljanje, koje transformiše njihovo učenje. Sada uče kako da sprovedu istraživanje. Na ovim višim nivoima, učenici proširuju svoj fokus da uključe zajednicu i šire. Oni uče kroz usluge i iskustvo iz prve ruke. Montesori materijali podržavaju odgovorno interaktivno učenje i otkrivanje.

Project Details

Categories: