Abakus SuanPan- računaljka

/, World/Abakus SuanPan- računaljka

Abakus SuanPan- računaljka

Veruje se da reč abak potiče od Grčke reči abax ili abakon , što znači „tabla za računanje” ili „računaljka”. Nasuprot opštem verovanju, najraniji oblik računaljke ne dolazi iz Kine. Tačnije, izumeli su je Vavilonci oko 3000 p. n. e., dok je kineski abak za koji danas znamo nastao u doba Rimljana oko 1300 godine nove ere.

Najpoznatiji tip abaka je kineski SuanPan. Abak, koji se sastoji od kuglica nanizanih na žice unutar pravugaonog okvira, prethodno je bio sačinjen od metalnih kugli veličine kamenja, koje su bile nanizane na štapove ili krute paralelne žice pobodene u zemlju.

Kina je imala značajnu ulogu u razvoju abakusa još od 2400 p.n.e. Abak je poznat kao preteča modernih računala (digitrona) i računara. Stari kineski abak je radio po principu 2/5 – svaki red u gornjem delu table imao je po dve kuglice, a u donjem delu redovi su imali po pet kuglica, prilagođeno i za decimalni i za heksadecimalni brojni sistem. Za razliku od običnih dečijih računaljki, kineskim abakusom bile su moguće aritmetičke operacije, kao što su sabiranje, oduzimanje, množenje, deljenje i kvadratni i kubni koren. Primenjivao se kao pomagalo na časovima matematike u osnovnim školama.

Najpoznatiji tip abaka je kineski SuanPan. Abak, koji se sastoji od kuglica nanizanih na žice unutar pravugaonog okvira, prethodno je bio sačinjen od metalnih kugli veličine kamenja, koje su bile nanizane na štapove ili krute paralelne žice pobodene u zemlju. SuanPan, ime kineskog abaka, nosi značenje „tabla za računanje“ ili „kamena tabla za računanje“.

SuanPan računaljka sastoji se od drvenog rama za koji su pričvršćene šipke, sa kuglicama plave I crvene boje. Crvene I plave kuglice razdvojene su crvenom prečkom, koju zovemo ogradica. Osnovni položaj računaljke je kada su crvene kuglice podignute, a plave spuštene.

2017-06-01T16:21:22+00:00 мај 16th, 2017|vesti, World|Коментари су искључени на Abakus SuanPan- računaljka